Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NA SPÓD

  • mąka krupczatka

    3 łyżka
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • masło

    250 gram
  • żółtka

    4 sztuka
  • jogurt naturalny

    1 łyżka

MASA SEROWA

  • twaróg

    1 kilogram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • jajka

    4 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • pasta z wanilii

    2 łyżeczka

MASA OWOCOWA

  • truskawki

    800 gram
  • jagody

    100 gram
  • sok z cytryny

    1/2 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanka
  • woda

    1/3 szklanka

KRUSZONKA

  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MASA OWOCOWA: jagody i pokrojone truskawki przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce puszczą trochę soku. Zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Energicznie mieszając ponownie zagotować. Rondel zestawić z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 02.11.2016 11:06
Pyszne ciasto :)
Lis 11.07.2016 08:17
Bardzo smakowite ciacho:)
foczka-ks 14.10.2015 21:13
sernik smakowity
Stenka 23.06.2015 16:17
Tylko 3 łyżki mąki do ciasta?
Megi 09.03.2015 08:15
wygląda smakowicie
Megi 27.02.2015 08:05
wygląda suuuper
Ania96 14.10.2014 11:55
muszę zrobić tą frużelinę,bo w tylu przepisach ją już widziałam
anemon 22.07.2014 22:01
Cieszę się, że Wam się podoba i oczywiście zapraszam do "skubania".
misia53 22.07.2014 14:46
Wyjątkowo smacznie wygląda, wprost zachęca do skubnięcia
Kejti 02.07.2014 15:30
Mniam,wygląda super :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat