Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z frużeliną z truskawek i jagód
CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.