Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • ciasteczka maślane

    1 opakowanie
  • masło

    1/2 kostki
  • Masa serowa

  • mus z dyni

    1 szklanka
  • ser trzykrotnie zmielony

    1 kg
  • jajko

    5
  • żółtko jajek

    2
  • mleko skondensowane

    3/2 szklanki
  • smietana kremowa

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżka
  • cynamon

    1/3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • ŚMIETANKA NA WIERZCH

  • śmietana

    200 g
  • cukier

    3 łyżki
  • GLAZURA BRZOSKWINIOWA

  • woda

    3 łyżki
  • dżem morelowy

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę i pieczemy około godziny (do miękkości dyni) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy blenderujemy na gładką masę.
Krok 2 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył". Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy.
Krok 3 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Kolejno przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Krok 4 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Masę serową wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny.
Krok 5 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Krok 6 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy.
Krok 7 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee (np. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/248437/sos-toffee.html).
Krok 8 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej.
Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 30.04.2015 07:52
wspaniale wygląda
cukiereczek 23.04.2014 17:07
jaki wyjątkowy ten serniczek
polly66 12.10.2012 17:58
jaki ładny! Jak nic nagroda się należy!
Rafał10 05.10.2012 21:35
taki sernik to musi btć wyśmienity nie ma innego wyjścia ! Świetny przepis :)
Renata22 30.09.2012 22:41
Kasiu, zaimponowałaś mi ;) bo jestem prawdziwym sernikożercą i poszukiwaczką nowych smaków serników;) wyglada wspaniale, aż jestem ciekawa smaku
rjustysia 30.09.2012 13:11
Rewelacja, rewelacja, rewelacja!
Wacław 30.09.2012 12:50
pyszny,już na sam widok ślinka leci !
Sroczka 26.09.2012 21:32
Ale piękny. Musiał bosko smakować.
Beatris 26.09.2012 21:24
Prawdziwe cudo. Chociaż nie przepadam za dynią, skusiłabym się na kawałeczek.
Zdzisław 26.09.2012 19:15
zjadłbym dużą porcję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat