Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z mlekiem skondensowanym (nigdy nie opada!)
Przygotować spód na formę o wymiarach 28 x 28 cm:
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie wyściełać i niczym nie smarować).
Przygotować masę serową:
wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się (masy nie należy zbyt długo mieszać ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia).
Pieczenie:
Całość odstawić na kilkanaście minut, a następnie przelać na ciasteczkowy spód. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Sernik dodatkowo udekorowałam polewą z czekolady karmelowej.