Sernik z czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • waniliowego w wiaderku

    300 gt
  • cukru

    1/2 szk
  • czereśni

    350 g
  • budyń waniliowy

    40 g
  • twaróg

    500 g
  • jajka

    4 rozmiar M
  • cukier puder

  • składnik niedostępny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem lub margaryną. Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć mąką. Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści. Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę. Gotową masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie. Do blachy z wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą sernikową. Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej ). Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec dalsze 30 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdalea 17.07.2013 21:24
pięknie się prezentuje, z czereśniami jeszcze sernika nie jadłam:)
Agata3 17.07.2013 12:57
Jest super ;)
malaczarna23 17.07.2013 09:08
mniam mniam:) obłędne ciasto
Ola1984 17.07.2013 08:53
Piękny serniczek i do tego moje ulubione owoce - czereśnie :) Poezja smaku.
monisia1977 17.07.2013 08:12
super wygląda
iza0823 16.07.2013 23:43
świetny sernik
migotka28 16.07.2013 22:16
piękny serniczek
Luki 16.07.2013 22:14
lubię serniczki
Krzysztof15 16.07.2013 22:07
bajeczny serniczek
Katarzyna/kate1980 16.07.2013 22:06
szkoda że u mnie już nie ma czereśni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat