Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (złota rosa)

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna
250 gram
żółtko jajek
3 sztuki
cukier drobny
pół szklanki
mąka pszenna
3 szklanki
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy
1 łyżka
Sklep Prymat

Masa serowa

twaróg
1 kilogram
jajko
3 sztuki
cukier drobny
1 szklanka
budyń śmietankowy
1 sztuka
olej rzepakowy
1/2 szklanki
sok z cytryny
2 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżka
Sklep Prymat
brzoskwinie w puszce
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (złota rosa)

1/ Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciastem wyłożyć spód blaszki prostokątnej (35x28). Białka oddzielić od żółtek. Składniki masy - ser, żółtka, pół szklanki cukru, budyń (proszek), olej, cukier waniliowy i sok z cytryny wymieszać ze sobą. Gotową masę serową wyłożyć na spód z ciasta.

2/ Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze cząstki, poukładać na serowej masie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40 - 50 min (aż ser się zetnie i zarumieni). W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe pół szklanki cukru, chwilę miksować aż cukier się rozpuści. Na podpieczony wierzch wyłożyć wcześniej ubitą pianę z białek i wstawić jeszcze do piekarnika na ok 15 min aż piana się zarumieni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wioleta 11.08.2024 17:29
Witam, do masy serowej dajemy tylko żołtka?
Doradca Smaku 12.08.2024 10:16
Tak
Agnieszka 02.02.2024 09:49
Brak szczegółów.. Nie sprecyzowane jest to, czy ciasto i masę serową wkładamy jednocześnie do piekarnika czy etapami, bo zazwyczaj ciasto kruche piecze się osobno i później dokłada resztę. Następna sprawa, ile dokładnie tych brzoskwiń, bo puszka może być różna, a może chodzi też o jedną brzoskwinie, hm? Ostatnia sprawa, to czy pianę z białek nałożoną na ciasto wkładamy do piekarnika o tej samej temperaturze, w której piekło się ciasto poprzednio, czy do lekko wystudzonego?? BRAK SZCZEGÓŁÓW, PRZEPIS NIEDOPRACOWANY.
MoniaBe 29.03.2024 16:34
Wszystko jest wytłumaczone w przepisie :)
Alex_M 20.03.2015 18:31
pyszny serniczek
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:54
uwielbiam właśnie takie puchate serniki z brzoskwiniami... dzisiaj będę piekła podobny :)
Jadwiga/Jaga85 18.03.2015 14:57
Super wygląda!
Zdzisław 18.03.2015 13:04
takie słodkości lubię zjeść
MałaMi89 18.03.2015 13:00
Znam i lubię :)
Monika-twin 18.03.2015 12:31
ale super ciasto!
bertpvd 18.03.2015 12:20
uwielbiam sernik :)
Wacław 18.03.2015 12:19
z chęcię bym się poczęstował tym serniczkiem ;-)
gosia56 18.03.2015 10:17
super serniczek
Ania67 18.03.2015 09:06
Ależ apetyczny serniczek
paulette17 18.03.2015 09:03
Pyszny sernik a z dodatkiem brzoskwiń jeszcze lepszy :)
engie23 18.03.2015 08:51
apetycznie wygląda
Michał2 18.03.2015 08:50
Piękny sernik
Futka 18.03.2015 08:03
Wspaniały i niezwykle smaczny sernik, a prezentuje się wyśmienicie :)
Konczi 18.03.2015 08:01
uwielbiam wszystkie serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak