Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche na formę o wymiarach 28 x 38 cm

masło 82 %tł. 200 g
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
zimna woda 2-3 łyżki
szczypta soli
żólta 5

Masa serowa

ser twarogowy 1 kg
śmietana 30% 330 ml
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
białko 5 szt
skrobia ziemniaczana 4 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Przygotowanie:

Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę, cukier puder mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Składniki sypkie siekamy z masłem do uzyskania kruszonki. Następnie robimy dołek, do którego dodajemy żółtka i zimną wodę. Wszystkie składniki ponownie siekamy i szybko zagniatamy. Jeśli posiadacie malakser to wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być zwarte i gładkie. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i mrozimy parę godzin, a najlepiej całą noc.
Ser twarogowy mielimy dwukrotnie. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy partiami ser i miksujemy do połączenia składników. W dwóch miskach ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę i białka z pozostałą ilością cukru. Do masy serowej partiami dodajemy kremówkę, ubite białka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, wyrównujemy. Masę serową wylewamy na spód ciasta kruchego, brzoskwinie wykładamy na wierzch masy serowej, a na nie ścieramy drugą część ciasta kruchego. Pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 00:01
Dobre ciasto.
Bernadeta1 01.02.2017 14:21
pyszny serniczek, bardzo taki lubię
agnieszka214 01.02.2017 12:40
bardzo lubei takie serniki
IKrakowianka 01.02.2017 11:14
smakowity sernik
Ewelina1991 01.02.2017 11:09
pyszny serniczek
Madzai 01.02.2017 11:05
Wspaniały serniczek :)
anka1988 01.02.2017 10:22
bardzo lubię taki sernik
w mojej kuchni 01.02.2017 09:49
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak