Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kremowy i wilgotny sernik o smaku białej czekolady idealnie komponuje się z aksamitnym, kremowym i orzeźwiającym lemon curdem. Połączenie idealne, którego grzechem byłoby nie spróbować!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • ciastka zbożowe

    300 gramów
  • masło

    60 gramów

Masa serowa:

  • twaróg półtłusty

    1 kilogram
  • biała czekolada

    300 gramów
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • śmietana kremówka

    200 mililitrów
  • cukier puder

    150 gramów
  • jajka duże

    3 szt.

Lemon Curd:

  • cytryna

    2 szt.
  • masło 82%

    80 gramów
  • jajka duże

    2 szt.
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • cukier drobny

    160 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie, dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy na bok. Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego jajka, mascarpone oraz cukier. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

Lemon Curd

Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu krem zgęstnieje. Najlepiej pozostawić go w temperaturze pokojowej na całą noc, a następnie wyłożyć na sernik.

Odnośniki

* użyłam ciastek Degistive
** najlepiej użyć cytryn ekologicznych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat