Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z mascarpone, lemon curd, białą czekoladą i kiwi
Dowiedzcie się, krok po kroku, jak wykonać wyśmienity sernik na zimno z kiwi.
Postępując zgodnie z tym przepisem przygotujecie:
- kwaskowy krem cytrynowy lemon curd
- kruchy spód ciasta
- delikatną masę z białą czekoladą i serkiem mascarpone
Kroki postępowania
Przygotowanie kremu cytrynowego lemon curd.
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok.
W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką).
Całość podgrzać na małym ogniu, dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.
Przygotowanie spodu.
Ciasteczka zmiksować na drobno np. za pomocą malaksera. Wymieszać z roztopionym masłem.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotowanie masy.
Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy.
Nie zaprzestając miksowania, dodać stopniowo serek mascarpone, a na końcu białą czekoladę.
Połączenie składników.
Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem.
Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi.
Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc).