Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    20 dag
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    1 sztuka
  • żółtka

    1 sztuka

masa

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    4 jajka
  • biała czekolada

    30 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jogurt naturalny

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło posiekać z cukrem szczyptą soli, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać całe jajko i żółtko. Zagnieść szybko kruche ciasto 1/4 ciasta zamrozić, a resztę tylko schłodzić w lodówce.
Masa serowa;
Czekolady rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, następnie wymieszać ja z jogurtem. Jajka ubić z cukrem, ser do serników w wiaderku utrzeć i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę oraz masę jajeczną.
Formę do pieczenia 22 cm na 30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, następnie dno wyłożyć schłodzonym ciastem i wylać na nie cała masę serową na wierzch zetrzeć lub pokruszyć schłodzone ciasto.
Piec około 1 godziny w temp. 170st

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 22:44
muszę wypróbować ;)

jejkuchnia

13.09.2017 21:54
Pychaaaaa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat