Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiosenny-truskawkowy
Ser,ser mascarpone,cukier,cukier waniliowy,budyń i mąkę zmiksowaćaż masa będzie gładka i jedolita.
Następnie dodawać po jednym jajku i delikatnie miksować.
Gotową masę wlać do tortownicy ze spodem z ciasteczek i wyrównać.
Piec w nagrzanym piecyku do 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i po 15 min. zmniejszyć do 120°C i piec jeszcze 90 min.(aż ser się zetnie)
Gdy sernik już się upiecze wyjąć z piecyka i posmarować śmietaną 12% i wstawić do piecyka na 15 min.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony położyć na nim mus truskawkowy.
Mus truskawkowy: Truskawki opłukać,odciąć ogonki i wrzucić do garnka.Przykryć i podgrzewać na większym ogniu 5 min.
Podgotowane trustawki przetrzeć przez sitko.
Cukier ,cukier waniliowy ubić ze śmietaną,następnie dodać sok z cytryny i przetarte truskawki i żelatynę rozrobioną z wodą.Delikatnie zmiksować i wyłożyć na sernik.
Schodzić w lodówce przez noc.
Smacznego!!!