Sernik wiedeński.

Sernik wiedeński.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    8 szt.
  • cukier

    200 gr.
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    125 gr
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    150 gram
  • śmietana kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą pianę.Ser najlepiej z wiaderka dodawać po trochu do masy jajecznej ciągle ucierając.Dodać budyń waniliowy i roztopione,wystudzone masło.Następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.Można dodać garść rodzynek.Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i przesypanej tarta bułką.Piec 60-70 min w temp. 180 °.Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić sernik jeszcze na co najmniej 30 min.W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę wymieszaną ze śmietanką.Polewę rozprowadzić na wystudzonym serniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

16.02.2017 12:24
pyszny sernik

Patrycja33

20.08.2016 09:45
jest wspanialy!

bryndzia93

09.03.2016 19:37
Świetny serniczek :)

misia53

24.12.2015 23:33
serniczek zawsze dobry

Renataj

24.12.2015 23:32
Apetyczny sernik.

fotoviderek

24.12.2015 22:51
Sernik pierwsza klasa :)

Janina

24.12.2015 22:45
Super serniczek;:)

Damiano

24.12.2015 22:35
fajny serniczek

Franciszek

24.12.2015 21:02
pyszne do kawy

w mojej kuchni

24.12.2015 20:24
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat