Sernik wiedeński.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    8 szt.
  • cukier

    200 gr.
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    125 gr
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    150 gram
  • śmietana kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą pianę.Ser najlepiej z wiaderka dodawać po trochu do masy jajecznej ciągle ucierając.Dodać budyń waniliowy i roztopione,wystudzone masło.Następnie ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.Można dodać garść rodzynek.Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i przesypanej tarta bułką.Piec 60-70 min w temp. 180 °.Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić sernik jeszcze na co najmniej 30 min.W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę wymieszaną ze śmietanką.Polewę rozprowadzić na wystudzonym serniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 16.02.2017 12:24
pyszny sernik
Patrycja33 20.08.2016 09:45
jest wspanialy!
bryndzia93 09.03.2016 19:37
Świetny serniczek :)
misia53 24.12.2015 23:33
serniczek zawsze dobry
Renataj 24.12.2015 23:32
Apetyczny sernik.
fotoviderek 24.12.2015 22:51
Sernik pierwsza klasa :)
Janina 24.12.2015 22:45
Super serniczek;:)
Damiano 24.12.2015 22:35
fajny serniczek
Franciszek 24.12.2015 21:02
pyszne do kawy
w mojej kuchni 24.12.2015 20:24
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat