sernik waniliowy z jagodami

sernik waniliowy z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • orzechy włoskie

    100 g
  • herbatniki

    150 g
  • masło

    50 g

masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietanka 36%

    4 łyżki
  • jajko

    6 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • ziarenka z lasek wanilii

    1/2 laski
  • olejek pomarańczowy

    1/2 łyżeczki
  • jagody

    250 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

spód: ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem; taką masą wylepić tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10minut w 180C

masa serowa: twaróg zmielić, zmiksować z cukrem, mascarpone, dodawać po jajku, następnie śmietankę, skórkę cytrynową, esencje i ziarenka waniliowe. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch, posypujemy go obficie jagodami i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy ok. 30minut w 170-180C, a następnie zmniejszamy temp. do 160C i w takim cieple pieczemy sernik jeszcze przez 50minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Przed podaniem schładzamy. Owocowy wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (47)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 03.12.2016 05:53
WyglądaA pięknie
Jolanta40 20.10.2016 16:48
ależ cudnie wygląda
IZABELA29 25.09.2016 21:15
pięknie wyszło
trufelek 13.09.2016 06:19
sernik z jagodami musi smakować bosko :)
anka1988 24.08.2016 21:39
ahh co za sernik :)
kasia.s 17.08.2016 08:42
Ale ciacho :)
asiatok 27.07.2016 13:01
OMG!!! Proszę kawałeczek!!!
Patrycja33 22.07.2016 23:42
mmm serniczki najlepsze na swiecie!
mirosława4 19.07.2016 07:43
zjadłabym kawałek
IZABELA29 17.07.2016 15:38
na pewno pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat