Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
orzechy włoskie
100 g -
herbatniki
150 g -
masło
50 g
masa serowa
-
twaróg zmielony
1 kg -
serek mascarpone
250 g -
śmietanka 36%
4 łyżki -
jajko
6 szt -
cukier puder
1 szklanka -
esencja waniliowa
1 łyżeczka -
ziarenka z lasek wanilii
1/2 laski -
olejek pomarańczowy
1/2 łyżeczki -
jagody
250 g -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania sernik waniliowy z jagodami
masa serowa: twaróg zmielić, zmiksować z cukrem, mascarpone, dodawać po jajku, następnie śmietankę, skórkę cytrynową, esencje i ziarenka waniliowe. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch, posypujemy go obficie jagodami i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy ok. 30minut w 170-180C, a następnie zmniejszamy temp. do 160C i w takim cieple pieczemy sernik jeszcze przez 50minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Przed podaniem schładzamy. Owocowy wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (47)
Załaduj więcej komentarzy (37)