Sernik waniliowy z chałwą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód na ciasta

  • mąka pszenna

    30 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    10 dag
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • margaryna

    10 dag
  • smalec

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

  • wiórki kokosowe

Składniki na serowiec

  • ser biały

    1 kg
  • chałwa

    20 dag
  • żółtko jaja

    10 szt.
  • białka

    8 szt.
  • grysik

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • tłuszcz do formy

  • wiórki kokosowe

Składniki na polewę

  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • czekolada

    1/2 tabliczki
  • spirytus

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik waniliowy z chałwą foto
Wykonanie ciasta na spód placka:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki.
Krok 2 - Sernik waniliowy z chałwą foto
Wykonanie sernika:
Ser zmielić , dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku.
Krok 3 - Sernik waniliowy z chałwą foto
Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać.
Krok 4 - Sernik waniliowy z chałwą foto
Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 19.04.2014 20:24
cudny serniczek
Agata3 19.04.2014 16:06
wyśmienity sernik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat