Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto czekoladowe
-
margaryna
125 g -
mleko
1 szklanka -
kakao
2 łyżki -
cukier brązowy
0,5 szklanki -
gorzka czekolada
50 g -
mąka pszenn
2 szklanki -
jajko
3 sztuki -
maliny świeże
200 g -
sernik
-
jajko
4 sztuki -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier waniliowy
1 łyżka -
masło
50 g miękkie -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
twaróg
750 (na sernik)
Przepis i sposób przygotowania Sernik w cieście czekoladowym z malinami
Sernik: ser, mieszamy z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i miękkim masłem.
Wszystkie białka z jajek (7) ubijamy na sztywną pianę, po połowie dodajemy do masy czekoladowej i sernika, drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wlewamy połowę ciasta czekoladowego, układamy połowę malin, następnie łyżką nakładamy kleksy masy sernikowej, przykrywamy je ciastem czekoladowym, układamy maliny i tak do końca.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniki w temperaturze 175 stopni 1 godzinę. Upieczone zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
Jesteście ciekawi ile taka przyjemność ma kalorii? Sporo, ale warto zgrzeszyć dla kawałeczka :)
Komentarze (4)