Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w cieście czekoladowo – pomarańczowym
Ciasto czekoladowo - pomarańczowe: w rondelku umieścić mleko, sok wyciśnięty z pomarańczy, gorzką czekoladę połamaną na tafelki, masło, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki połączą się tworząc idealnie gładką masę. Przestudzić. Mąkę pszenną przesiać przez sito. Połączyć z sodą oczyszczoną i solą. Delikatnie wmieszać w masę czekoladową razem z żółtkami. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ⅓ przygotowanego ciasta czekoladowo - pomarańczowego. Następnie łyżką nakładać ‘kleksy’ z masy serowej. I tak na przemian - ciasto czekoladowo - pomarańczowe i masa serowa, aż do wyczerpania składników. Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 - 70 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.