Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), wyłożyć spód, ugnieść i umieścić w lodówce na pół godziny.
2. Jajka zmiksować krótko z cukrem, dodać muś truskawkowy, ser, miksować do połączenia składników, na końcu dodać budyń.
Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z masą serową.
Wylać do tortownicy owiniętej podwójnie folią aluminiową.
Do większego naczynia lub blaszki wlać gorącą wodę, tak aby sięgała połowy wysokości naszej tortownicy. Włożyć tortownicę do kąpieli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C (góra/dół).
Piec przez 50 minut, zmniejszyć do 130*C i piec jeszcze 15 minut.
Studzić 30 minut w zamkniętym piekarniku , potem kolejne 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.Następnie wyjąć na blat, gdy całkiem ostygnie schłodzić w lodówce.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, połączyć z zimnym musem truskawkowym, tężejącą masę wylać na sernik, jeszcze raz schłodzić.