Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sernik truskawka z mango

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Lekki orzeźwiający dla ochłody na bazie zsiadłego mleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się nie kończy.

Składniki:

Składniki na spód:

ciastka
300 gramów
masło 82%
90 gramów

Masa serowa:

zsiadłe mleko
400 gramów
śmietana kremowa 30%
250 gramów
serek homogenizowany
800 gramów
galaretka cytrynowa
1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
6 łyżeczek
Sklep Prymat

Masa mango:

mango
1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Dodatkowo:

galaretka truskawkowa
1 sztuka
truskawki
500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawka z mango

Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe. Mieszam dokładnie. Formę o średnicy 24x24 wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody, dodaję żelatynę i wstawiam do mikrofalówki, żeby się rozpuściła. Odstawiam do przestygnięcia ale ma być płynna. Galaretkę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję trzy łyżki masy serowej, żeby ją zahartować i wlewam cienkim strumieniem do sera i cały czas miksuję. Masę wylewam na spód. Na wierzchu robię kleksy z masy truskawkowej i rozprowadzam je łyżeczką robiąc zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Masa truskawkowa:
Truskawki obrane miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek.

Masa mango:
Mango obieram i miksuję blenderem, dodaję rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody i mieszam. Do drugiej części masy serowej dodaję też połowę rozpuszczonej galaretki wcześniej ją hartuję. Wylewam na warstwę truskawkową. Na wierzch wylewam masę mango i robię łyżką zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody. Truskawki obieram i kroję w plastry. Układam je na serniku i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki. Sernik dobrze jest zrobić dzień wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak