Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na spód:
-
ciastka
300 gramów -
masło 82%
90 gramów
Masa serowa:
-
zsiadłe mleko
400 gramów -
śmietana kremowa 30%
250 gramów -
serek homogenizowany
800 gramów -
galaretka cytrynowa
1 sztuka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
6 łyżeczek
Masa mango:
-
mango
1 sztuka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
galaretka truskawkowa
1 sztuka -
truskawki
500 gramów
Przepis i sposób przygotowania Sernik truskawka z mango
Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe. Mieszam dokładnie. Formę o średnicy 24x24 wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody, dodaję żelatynę i wstawiam do mikrofalówki, żeby się rozpuściła. Odstawiam do przestygnięcia ale ma być płynna. Galaretkę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję trzy łyżki masy serowej, żeby ją zahartować i wlewam cienkim strumieniem do sera i cały czas miksuję. Masę wylewam na spód. Na wierzchu robię kleksy z masy truskawkowej i rozprowadzam je łyżeczką robiąc zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Masa truskawkowa:
Truskawki obrane miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek.
Masa mango:
Mango obieram i miksuję blenderem, dodaję rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody i mieszam. Do drugiej części masy serowej dodaję też połowę rozpuszczonej galaretki wcześniej ją hartuję. Wylewam na warstwę truskawkową. Na wierzch wylewam masę mango i robię łyżką zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody. Truskawki obieram i kroję w plastry. Układam je na serniku i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki. Sernik dobrze jest zrobić dzień wcześniej.
Komentarze (0)