Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka

    1,5 szkl
  • masło

    5 dag
  • margaryna

    5 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier

    1,5 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa serowa

  • ser biały

    1,5 kg
  • masło

    1/2 kostki
  • jajko

    10 szt
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • mąka krupczatka

    1,5 łyżki
  • rodzynki

    5 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik tradycyjny z rodzynkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik tradycyjny z rodzynkami foto
Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.
Krok 2 - Sernik tradycyjny z rodzynkami foto
Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Sernik tradycyjny z rodzynkami foto
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę .
Krok 4 - Sernik tradycyjny z rodzynkami foto
Na końcu dodaję rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam.
Krok 5 - Sernik tradycyjny z rodzynkami foto
Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

dodi 25.05.2015 14:50
ten sernik jest naj...
Alex_M 24.05.2015 18:26
dobre ciacho
halina17 24.05.2015 18:25
Smaczne ciasto.
Agata3 24.05.2015 15:22
perfekcyjny sernik :)
Aannkaa82 24.05.2015 14:58
Uwielbiam serniczki a ten wygląda wyśmienicie :)
Janina 24.05.2015 14:36
Pyszności;)
norweska20 24.05.2015 12:40
zawsze mile widziany
AgaS10 24.05.2015 11:30
Rewelacyjny:)
Norgiusz 24.05.2015 11:02
mniam mniam
IZABELA29 24.05.2015 10:56
pyszny jak zawsze tez takie lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat