Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik świąteczny na pierniczkach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na tortownicę 26 cm

ser biały półtłusty 850 g
masło 120 g
kasza manna 2 łyżki
jaja 5 szt
budyń waniliowy 1 szt
skórka pomarańczowa 3 łyżeczki
skórka z cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
rodzynki 50 g
sól 1 szczypta

Ponad to

masło 65 g
pierniki 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 1/2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Jeszcze ciepłą polewę na serniku można posypać krokantem

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik świąteczny na pierniczkach

1.
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Rodzynki namoczyć, a kiedy zmiękną odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami, a następnie dodać masło i stopniowo zmielony ser, budyń, kaszę, proszek i cukier waniliowy. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli. Do sera dodać skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i rodzynki, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
2.
Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dnie tortownicy ciasno wyłożyć połowę pierniczków, wyłożyć na to połowę masy serowej, przykryć pierniczkami i zalać resztą sera. Sernik piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku przez ok 60 min. Po upieczeniu zostawić w ciepłym piekarniku aby wystygł.
3.
Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto polewą. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 15.09.2016 11:08
Świetny serniczek :)
Ola1984 15.09.2016 10:05
Ale się świątecznie zrobiła :)
patryska76 15.09.2016 09:35
super sernik!
Krzysztof15 15.09.2016 08:02
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak