Przepis i sposób przygotowania na: Sernik świąteczny na pierniczkach
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Rodzynki namoczyć, a kiedy zmiękną odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami, a następnie dodać masło i stopniowo zmielony ser, budyń, kaszę, proszek i cukier waniliowy. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli. Do sera dodać skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i rodzynki, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
2.
Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dnie tortownicy ciasno wyłożyć połowę pierniczków, wyłożyć na to połowę masy serowej, przykryć pierniczkami i zalać resztą sera. Sernik piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku przez ok 60 min. Po upieczeniu zostawić w ciepłym piekarniku aby wystygł.
3.
Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto polewą. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!