Przepis i sposób przygotowania na: Sernik rosa
Masę serową przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie składniki ; mleko, olej, jajka, żółtka, cukier i sypki budyń. Miksujemy masę do połączenia wszystkich składników. Masa będzie wręcz płynna, ale taka ma być. Masę wylewamy na lekko przestudzony spód i wkładamy do piekarnika na około 45 min. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać czy sernik jest upieczony. Ma być sprężysty i ścięty. Po tym czasie na ser wykładamy ubitą piane (najpierw ubić białka a następnie stopniowo dodawać cukier, ubijać do czasu aż piana będzie puszysta i lśniąca).
Rozsmarowujemy na całej powierzchni sera. Możemy zrobić dekoracyjne wzorki widelcem.
Wkładamy do piekarnika ( nieco zmniejszamy temp.) i pieczemy jeszcze około 10-15 min. Jednak uważamy aby piana się zbyt nie przyrumieniła bo wtedy może nie pojawić się dekoracyjna rosa.
To czy się pojawi czy też nie, nie ma żadnego wpływu na smak sernika.
W obu przypadkach smakuje wspaniale!