sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką

sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką- to bardzo smakowite ciasto! Kakaowy biszkopt, puszysta masa serowa, pomarańcze i galaretka- to połączenie, które skradło już nie jedno serce! Koniecznie spróbuj i dołącz do fanów tego deseru.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na biszkopt

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • kakao

    1/3 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki

na masę serową

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    5 sztuk
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z pomarańczy

  • skórka pomarańczowa

  • masło

    120 g
  • laska wanilii

na wierzch

  • sok pomarańczowy

    400 ml
  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • pomarańcza

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.

W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser, sok i skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii a na końcu wystudzone masło.
Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony, ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia).

Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans, a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C.

W sumie piec około godziny.

Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.

Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.

Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić.

Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć, kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

cukierenkaklementynki
Użyłam blaszki 24cm x 24cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mala320 26.10.2021 21:25
Jakiego rozmiaru blachy Pani używa? Czy cisto jest kwaśne?
Doradca Smaku 27.10.2021 14:16
Do pieczenia potrzebna jest blaszka w rozmiarze 24cm x 24cm. Ciasto dzięki dodatkowi pomarańczy jest orzeźwiające, natomiast kwaskowatość zależy od smaku dodanych pomarańczy.
Katarzyna47 05.10.2015 18:31
Musze upiec taki sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat