Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy
Pomarańczę i cytrynę sparzamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Jeżeli używamy takiego twarogu jak ja - niemielonego - należy go lekko zmielić w malakserze. Następnie wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy kawałami świeżej pomarańczy.