Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pod czereśniową pierzynką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sernik

herbatniki 350 gram
masło 150 gram
twaróg 800 gram
serek mascarpone 250 gram
wanilia 1 laska
jajko 4 sztuki
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
cukier kryształ 150 gram

Czereśnie

czereśnie 1 kilogram
pomarańcza 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
mąka kukurydziana 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki

Porada

Sernik nie jest zbyt słodki, najsłodsze są czereśnie. Dlatego można dosłodzić masę serową jeśli ktoś lubi.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod czereśniową pierzynką

Herbatniki zmielić na proszek. Ja użyłem herbatników czekoladowych, stąd kolor, ale mogą być też zwykłe. Dolać rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło. Całość wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszaniną wylepić spód i brzegi. "Ciasto" jest dosyć luźne, jednak powinno się przylepić bez problemu, jednak trzeba uważać, aby nie uderzyć tortownicy, ponieważ boki mogą łatwo odpaść i trzeba lepić od nowa. Wylepioną formę włożyć do lodówki.

Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać mascarpone, miąższ ze środka laski wanilii, miksować. Po chwili dosypać wymieszany z mąką cukier i połączyć całość. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas miksując, ale już na niskich obrotach. Składniki mają się połączyć, nie muszą być idealnie wymieszane.
Wyjąć wylepioną herbatnikami tortownicą z lodówki, wylać do środka masę serową i wyrównać. Piec ok 50 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu uchyliłem drzwiczki pieca i pozwoliłem ciastu kilka minut poleżeć w ciepłym otoczeniu. Następnie sernik wyjąc z pieca i odstawić do wystudzenia.

Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Na patelnię wylać sok pomarańczowy, wsypać cukier, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać czereśnie i podsmażać całość ok 10 minut. Mąkę rozrobić z sokiem cytrynowym i wlać do podsmażonych czereśni ciągle mieszając. Podsmażyć całość 3-4 minuty. Jeszcze ciepły sos czereśniowy wyłożyć na przestudzony sernik. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. U mnie sernik nie zdążył się schłodzić - zjedzony niemal natychmiast :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.06.2015 20:02
super ciasto
Wacław 24.06.2015 13:16
pyszny ten sernik :-)
KuchenneFantazje 24.06.2015 11:15
Mój syn się nim zajada, mało się z żoną nie pobili o ostatni kawałek :).
Róża1 24.06.2015 10:23
super ciacho !!!!!!!!!!!!!!
pestka 24.06.2015 07:49
świetny deser
Krzysztof15 24.06.2015 06:40
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak