Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod czereśniową pierzynką
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać mascarpone, miąższ ze środka laski wanilii, miksować. Po chwili dosypać wymieszany z mąką cukier i połączyć całość. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas miksując, ale już na niskich obrotach. Składniki mają się połączyć, nie muszą być idealnie wymieszane.
Wyjąć wylepioną herbatnikami tortownicą z lodówki, wylać do środka masę serową i wyrównać. Piec ok 50 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu uchyliłem drzwiczki pieca i pozwoliłem ciastu kilka minut poleżeć w ciepłym otoczeniu. Następnie sernik wyjąc z pieca i odstawić do wystudzenia.
Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Na patelnię wylać sok pomarańczowy, wsypać cukier, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać czereśnie i podsmażać całość ok 10 minut. Mąkę rozrobić z sokiem cytrynowym i wlać do podsmażonych czereśni ciągle mieszając. Podsmażyć całość 3-4 minuty. Jeszcze ciepły sos czereśniowy wyłożyć na przestudzony sernik. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. U mnie sernik nie zdążył się schłodzić - zjedzony niemal natychmiast :).