Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik po kapitańsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zmielony twaróg 1 kg
cukier puder 300 g
masło 100 g
jajko 7 szt
orzechy włoskie 100 g
drożdże świeże 30 g
mleko 25 ml
olejek wanilinowy kilka kropel
kajmak 4 łyżki
orzechy włoskie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik po kapitańsku

Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.03.2016 21:55
ciekawy przepis
Wiktoria29 25.03.2016 21:47
bardzo ciekawy przepis, nie widziałam jeszcze takiego
Madzai 25.03.2016 16:54
fajny przepis, pysznie wygląda :)
Kolorowa 24.03.2016 19:36
Ale super ciasto !
VioletoweKucharzenie 24.03.2016 19:23
Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak