Sernik piankowy migdałowo-kakaowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

* ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • masło lub margaryna

    150 g
  • żółtka

    3
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

* masa serowa

  • twarożek

    1 kg
  • białka

    9 szt.
  • żółtka

    6 szt.
  • cukier puder

    1,5 szkl.
  • mleko 2 %

    1,5 szkl.
  • olej

    3/4 szkl.
  • esencja waniliowa

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • budyń

    3 op. migdałowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Połączyć wszystkie składniki przeznaczone do kruchego ciasta (ja dodaję jeszcze cukier waniliowy) - przesiekać je wstępnie nożem.
Krok 2 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Zagnieść w miarę szybko jednolite ciasto i owinąć w folię spożywczą lub woreczek - schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Ciasto rozwałkować, przełożyć do szerokiej formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Szczeliny wypełnić dociskając powierzchnię ciasta mokrą dłonią. Podpiec 10-15 minut na lekko rumiany kolor i przestudzić.
Krok 4 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Krok 5 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Połączyć składniki masy sernikowej i zmiksować na jednolitą konsystencję.
Krok 6 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Do masy serowej wsypać proszek budyniowy i zmiksować i podzielić na połowę.
Krok 7 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Do jednej części dodać sypkie ciemne kakao, zmiksować oraz na koniec połączyć z połową piany.
Krok 8 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Drugą część masy serowej zmiksować z 2 łyżkami mąki pszennej i połączyć ostrożnie z pozostałą pianą.
Krok 9 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Na przygotowane ciasto kruche wylać najpierw masę jasną, na wierzchu rozłożyć masę kakaową - nie trzeba robić tego zbyt starannie.
Krok 10 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec ok. 70-90 minut w zależności od wielkości blaszki i wysokości masy serowej. Początkowo sporo rośnie, ale w trakcie stygnięcia opada.
Krok 11 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wyłączyć źródło ciepła i studzić przynajmniej 2-3 godz.
Krok 12 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
Można pokroić sernik, kiedy jest lekko letni, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Habibi
* Ten sernik można przygotować bez spodu lub zastąpić ciasto kruche drobnymi biszkoptami czy herbatnikami. * Zmieniając smak budyniu uzyskamy różne kombinacje masy serowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 31.05.2014 20:00
super ciacho
Habibi 15.05.2014 13:55
Polecam, bo naprawdę jest wyjątkowy :)
Camill 13.05.2014 18:33
ciekawy serniczek
olkaaa 10.05.2014 15:57
wygląda kusząco
Iwusia 09.05.2014 23:38
lubię takie ciasta
Kuchenka 08.05.2014 12:17
fantastyczne ciacho!
Habibi 08.05.2014 12:08
Uprzedzam, że jeśli ktoś liczy na typowy smak i ciężką konsystencję sernika, to jednak zapewne będzie zaskoczony - w efekcie sernik jest bardzo delikatny, piankowy i posmaku sera w nim nie czuć ;)
Krzysztof15 07.05.2014 18:19
palce lizac
Kasia35 07.05.2014 18:14
takiego jeszcze nie jadłam
barbara11561 07.05.2014 17:09
sernik-pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat