Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • ciastka maślane

    150 g
  • masło

    50 g

mus truskawkowy

  • truskawki

    pół kg
  • cukier puder

    3 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

bita śmietana

  • śmietanka 36%

    250 ml
  • cukier puder

    4 łyżki

dodatkowo

  • truskawki świeże

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

( tortownica o średnicy 24 cm):
Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy ręcznie, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.
Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy.
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 28.06.2017 08:54
bardzo ładnie wyszedł :)
Ola1young 26.06.2017 15:40
bardzo pyszny :)
RenataZ-et 26.06.2017 09:35
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat