Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z czereśniami
Kroki postępowania
Ciastka umieścić w malakserze i zmielić na "piasek"- połączyć z kakao. Dodać masło- dokładnie wymieszać.
Masę ciasteczkową wysypać na spód blaszki lub naczynia do tarty- dokładnie ugnieść dno i boki.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić na 10 min. Po tym czasie delikatnie podgrzać do płynnej postaci- ( nie gotować). Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Następnie wlać żelatynę do sera- wymieszać.
W misce ubić kremówkę a sztywno- dodać do masy serowej- delikatnie wmieszać.
Czereśnie odpestkować ( kilka zostawić na wierzch)- połączyć z serem.
Wylać masę na spód i wstawić do lodówki do stężenia.
Wylać na stężały sernik. Powkładać resztę czereśni.
Ostudzić.
Smacznego!