Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany waniliowy

    400 gram
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • borówki

    1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe

    9 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna.
Krok 2 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i całość mieszamy przy pomocy szpatułki.
Krok 3 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę.
Krok 4 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
Na wierzchu układamy biszkopty. Ciasto umieszczamy na noc w lodówce.
Krok 5 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule.
Krok 6 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat