Sernik na zimno

Sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • cukier puder

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 3 jaj ,1 szklanki mąki ,pół szklanki cukru ,6 łyżek oleju i łyżeczki proszku do pieczenia pieczemy w tortownicy biszkopt w 160* C przez 25-30 minut.Po upieczeniu ścinamy wierzch i wyrównujemy .
Margarynę(125g) z cukrem pudrem(2 szklanki) ucieramy ,dodajemy 2 żółtka i cukier waniliowy i powoli dodajemy ser(1 kg trzykrotnie mielonego ) .1 Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody ,studzimy i gdy będzie zimna dodajemy do masy serowej.wrzucamy około 10 truskawek,jeśli mamy świeże to rozdrabniamy je blenderem .Wykładamy na przygotowany spód biszkoptowy ,wyrównujemy łyżką .Dwie galaretki truskawkowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Studzimy i czekamy aż trochę stężeje.W tym czasie ozdabiamy sernik połówkami truskawek(40 dag) i plasterkami 1 pomarańczy.Zalewamy galaretką i chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 08.02.2014 21:31
pyszny serniczek
Kulinarna Ja 24.06.2013 18:51
uwielbiam!!!
Aneta41 10.05.2013 19:10
jeden z moich ulubionych deserków
Katarzyna59 07.05.2013 09:19
świetny przepis
Anna133 25.08.2011 07:23
wyglada smacznie
barbara11561 12.07.2011 08:07
pyszny
misia53 18.12.2010 10:07
Ciągną sanie renifery , Iza w kuchni miesza sery , by po śledziach i kapuscie, był serniczek w dobrym guście!
MAR3STA 07.12.2010 19:52
pysznie wygląda
edyta44 07.12.2010 14:38
az chce sie sprubowac pycha
ben-ka 06.12.2010 14:26
Wprost ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat