Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie z marmoladą z pigwy
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej śmietanę,jajko,żółtka i cukier.Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp kakao i ponownie zagnieć,owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta kakaowego).
Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.
Masa:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną z solą.
Masło przełóż do miski,dodaj cukier i żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj ser,budyń,mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.Na przestudzony spód wyłóż marmoladę i dokładnie rozsmaruj. Wyłóż masę serową a na wierzch zetrzyj ciasto kakaowe*
Piecz w 180 C przez ok 1 godzinę.