Sernik na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • ciasto kruche

    450 g
  • jajko

    6 szt
  • cukier brązowy

    150 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • żurawina suszona

    100 g
  • ekstrakt waniliowy

    4 łyżki
  • Czekolada tabliczka

    150 g
  • śmietana 30%

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto.

Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem.

Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia.

Mieszam za pomocą łyżki drewnianej.

Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam na ciasto.

Następnie za pomocą pozostałego ciasta robię kratkę. Piekę w piekarniku 45 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. W garnku o grubym dnie dodaję połamaną gorzką czekoladą oraz dodaję śmietanę. Mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto.

Następnie pozostawiam aż zastygnie. Wkładam do lodówki na noc. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 07.02.2017 12:03
Bardzo apetycznie wygląda :)
RenataZ-et 07.02.2017 10:25
super wypiek
Krystyna32 07.02.2017 08:17
bardzo apetyczny
Łukasz15 06.02.2017 22:26
Bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat