Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie
*dzięki dzieleniu ścierasz na tartce mniejsze ilości ciasta, a ciasto nie ociepla Ci się w dłoniach. Poza tym mniejsze porcje ciasta szybciej i lepiej się mrożą.
2. Masa serowa: za pomocą miksera utrzyj masło, następnie dodaj do niego cukier. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku. Kolejno dodaj ser oraz budyń. Na końcu, za pomocą drewnianej łyżki, połącz z pianą ubitą z białek.
3. Formę 25×40 cm wyłóż papierem. Zetrzyj część ciasta przeznaczoną na spód, wylej na nie masę serową, a na jej wierzch zetrzyj pozostałą resztę ciasta. Piecz przez ok. 1 godz + 10 min 190C. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, aby odrobinę wystygł.
Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/