Sernik na ciemnym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    3/4 kostka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtka

    3 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • żółtka

    7 sztuki
  • białka

    7 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1 i 1/4 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • ser biały

    1 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąką z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na części (2/3 ciasta odłożyć na spód, 1/3 na górną warstwę). Powstałe części podzielić na mniejsze kawałki (ja z każdego robię mniejsze kulki, w foliowych torebkach wrzucam do zamrażalnika na min.1 h).

*dzięki dzieleniu ścierasz na tartce mniejsze ilości ciasta, a ciasto nie ociepla Ci się w dłoniach. Poza tym mniejsze porcje ciasta szybciej i lepiej się mrożą.

2. Masa serowa: za pomocą miksera utrzyj masło, następnie dodaj do niego cukier. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku. Kolejno dodaj ser oraz budyń. Na końcu, za pomocą drewnianej łyżki, połącz z pianą ubitą z białek.

3. Formę 25×40 cm wyłóż papierem. Zetrzyj część ciasta przeznaczoną na spód, wylej na nie masę serową, a na jej wierzch zetrzyj pozostałą resztę ciasta. Piecz przez ok. 1 godz + 10 min 190C. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, aby odrobinę wystygł.

Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 22.04.2014 07:28
serniki na Wielkanoc maja wzięcie
everay 27.09.2013 21:52
uwielbiamy serniki
nogawkuchni 27.09.2013 14:40
Uwielbiam serniki,Twój wygląda przepysznie,przydatny przepis,genialna propozycja na deser.
Krakowianka 27.09.2013 11:17
mmm pyszności!!!!
Magula 27.09.2013 08:58
uwielbiam serniczki
monisia1977 27.09.2013 07:27
super ciacho
marcia7 27.09.2013 01:17
ciekawa odmiana klasyki
misia53 27.09.2013 00:24
Serniczek wysmienity!
Monika-twin 26.09.2013 23:25
ale bym, sobie zjadla!
sanielcia 26.09.2013 21:42
Apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat