Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód czekoladowy

  • herbatniki czekolawe

    400 g
  • kakao

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • masło 82%

    150 g

Masa serowa

  • twaróg

    750 g
  • śmietana 18 proc

    250 g
  • jajko

    4 sztuki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • cukier puder

    1/2 szklanki

Dodatkowo

  • jagody

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód czekoladowy:Herbatnik połamać na małe kawałki( nie kruszyć).
W garnku rozpuścić masło z kakao i miodem , dodać herbatniki. wymieszać do połączenia się składników.
Spód tortownicy wysmarować masłem , oprószyć bułka tartą.
Wylać masę czekoladową , odstawić do lodówki by zastygła.

Masa serowa:
Twaróg zmielić dwukrotnie dodać jajka , śmietanę , budyń oraz cukier.
Masę serową zmiksować , wylać na zastygnięty , zimny spód ciasteczkowy.
Wierzch posypać obficie jagodami.

Sernik piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W przypadku przypalania się wierzchu ciasta przykryć go folią aluminiową.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika , odstawić do wystudzenia.
Odstawić do lodówki na parę h. lub całą noc by se dokładnie stężał.
SzczyptaChili
Delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie o smaku czekolady ,osłodzony dodatkowo łyżką miodu. Wierzch pokryty jest świeżymi jagodami a całość razem upieczona. Idealne ciasto do kawy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat