Sernik łaciaty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • cukier

    200 gram
  • gorzkie kakao

    2 łyżki
  • twaróg

    1 (na sernik)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, olej rzepakowy i cukier. Dokładnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie połowy.
Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej mąkę kukurydzianą.
Każdą z części dokładnie mieszamy.
Szykujemy formę, najlepiej o kwadratowym kształcie.
Wlewamy do niej na przemian jasne i ciemne ciasto, tak aby powstały "ese-floresy".
Sernik pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 13.10.2013 16:46
Fajniutki ten serniczek :) Mąki kukurydzianej użyłaś do niego zwykłej żółtej, czy to była skrobia? Ja zazwyczaj do serników preferuję skrobię kukurydz. bo poprawia konsystencję.
Agata3 08.10.2013 14:47
Pyszne ciasto ;)
everay 08.10.2013 11:42
pięknie wygląda
Megg 08.10.2013 09:10
smaczny serniczek
monisia1977 08.10.2013 07:21
super ciaho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat