Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Sernik łaciaty

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
2 sztuki
mąka ziemniaczna
2 łyżki
mąka kukurydziana
2 łyżki
olej rzepakowy
5 łyżek
cukier
200 gram
gorzkie kakao
2 łyżki
twaróg
1 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik łaciaty

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, olej rzepakowy i cukier. Dokładnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie połowy.
Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej mąkę kukurydzianą.
Każdą z części dokładnie mieszamy.
Szykujemy formę, najlepiej o kwadratowym kształcie.
Wlewamy do niej na przemian jasne i ciemne ciasto, tak aby powstały "ese-floresy".
Sernik pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.10.2013 16:46
Fajniutki ten serniczek :) Mąki kukurydzianej użyłaś do niego zwykłej żółtej, czy to była skrobia? Ja zazwyczaj do serników preferuję skrobię kukurydz. bo poprawia konsystencję.
Agata3 08.10.2013 14:47
Pyszne ciasto ;)
everay 08.10.2013 11:42
pięknie wygląda
Megg 08.10.2013 09:10
smaczny serniczek
monisia1977 08.10.2013 07:21
super ciaho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak