Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski wg Pierra Herme
Miękkie masło wkładamy do dużej miski, dodajemy 200 g cukru pudru i cukier waniliowy. Za pomocą miksera wszystko razem ucieramy na puszystą masę. Kiedy masa będzie miała jasny kolor, dodajemy do niej po 1 żółtku i po 1 łyżce twarogu. Ucieramy całość do momentu połączenia się wszystkie składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem, dodając go łyżka po łyżce pod koniec ubijania.
Na końcu do masy serowej dodajemy rodzynki/ i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie całość łączymy z pianą z białek. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i równamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy paski za pomocą noża lub radełka. Wycięte paski kładziemy w kratkę na wierzchu masy serowej. Paski ciasta przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Gdyby sernik zbytnio się przyrumienił nakrywamy go z wierzchu folią aluminiową - matową stroną ku górze. Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tam sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na noc do lodówki.