Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik Krakowski

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
1 i 1/2 szkl
żółtko jajek
2
masło
10 dag
cukier puder
5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Masa serowa

ser biały
1 kg tłustego twarogu
jaja
10
masło
8 dag
cukier
1 i 1/2 szkl
cukier waniliowy
1
Sklep Prymat
rodzynki
15 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Krakowski

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z zimnym masłem szerokim nożem . Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto , uformować kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki .
Krok 1 - Sernik Krakowski  foto
2
Masa serowa : rodzynki zalać wrzątkiem , pozostawić do ostudzenia i osaczyć . Cukier wymieszać z cukrem waniliowym , ser zmielić 2 razy w maszynce do mięsa , utrzeć mikserem
Krok 2 - Sernik Krakowski  foto
3
dodając po 1 żółtku oraz po łyżce cukru .
Krok 3 - Sernik Krakowski  foto
4
Na koniec do gładkiej masy wlać stopione i przestudzone masło .
Krok 4 - Sernik Krakowski  foto
5
Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli
Krok 5 - Sernik Krakowski  foto
6
i delikatnie połączyć z masą serową . Dodać bakalie i lekko wymieszać
Krok 6 - Sernik Krakowski  foto
7
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim formę , formując brzeg wysoki na 2-3 cm .
Krok 7 - Sernik Krakowski  foto
8
Na cieście rozsmarować masę serową i wyrównać powierzchnię . Resztę ciasta grubo rozwałkować , pokroić na wąskie paski i ułożyć paski na serniku .Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 c i piec około godziny . Wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostygnięcia . Ciasto można polukrować białym lukrem lub posypać cukrem pudrem .
Krok 8 - Sernik Krakowski  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 19.04.2015 14:03
Dobry serniczek ,miałam okazje spróbować.
Seba 15.04.2015 09:22
extra serniczek
patryska76 12.04.2015 22:53
pyszny serniczek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak