Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK KOKOSOWY
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie wodę wylewamy a daktyle odciskamy.
Miękkie daktyle przekładamy do blendera i miksujemy dodając pokruszone herbatniki.
Masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.
masa serowa:
Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy mleko, jajka, cukier,mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z daktyli.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut.
polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewa.
Polewą polewamy upieczony i ostudzony sernik.