Sernik klasyczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruchy spód

  • mąka pszenna

    290 g
  • masło zimne

    165 g
  • cukier puder

    80 g
  • żółtko jajek

    2
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1300 g
  • masło

    260 g
  • jajko

    9 szt.
  • cukier puder

    380 g
  • ziemniaki ugotowane

    390 g
  • budyń waniliowy

    4 łyżki
  • aromat

  • bakalie

  • śmietana kwaśna

    260 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruchy spód:

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotować formę o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, nie dłużej. Uwaga: będzie potrzebna dość duża miska, masy serowej wyjdzie sporo.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej ( można w 2 - 3 turach ) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypać bakalie ( jeśli używacie ) i wymieszać.

Masę serową przelać na podpieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Należy pamiętać aby nie wydłużać czasu pieczenia "na wszelki wypadek"; sernik dojdzie w gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień.

Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Smacznego :
olla85
Aromat jaki można użyć do tego sernika to np. aromat pomarańczowy, cytrynowy lub waniliowy. Bakalie to kilka łyżek rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 25.10.2016 11:36
Uwielbiam serniki
gusia1000 06.11.2015 21:33
Zawsze dobry.
MałaMi89 05.11.2015 22:26
Piękny, równiutki... ;) poproszę ;)
Renata9 05.11.2015 21:05
Rewelacyjny serniczek, chętnie bym zjadła kawałeczek :-)
iziona 05.11.2015 18:42
Wygląda obłędnie
Wacław 05.11.2015 17:27
bardzo apetyczny sernik :-)
mysza75 05.11.2015 16:50
fajny puszysty serniczek
Wiktoria29 05.11.2015 16:12
bardzo apetycznie wygląda
mirosława4 05.11.2015 15:18
moje ulubione ciasto , wygląda obłędnie !
GOSIA18 05.11.2015 15:03
Piękny i apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat