Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy z konfiturą
Kroki postępowania
Spód:
50g g margaryny lub masła
200g czekoladowych herbatników (ale nie oblanych czekoladą)
Sernik:
1 kg mielonego sera twarogowego
200g masy kajmakowej
4 łyżki mąki
4 jajka
250ml śmietany kremówki 36%
Wierzch:
4 łyżki konfitury (u mnie jeżynowa z brandy)
4 łyżki śmietany kremówki 36%
Zaczynamy od zrobienia spodu: Ciasteczka dokładnie kruszymy- można to zrobić np. w rozdrabniaczu, dodajemy do nich miękkie masło i wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem (moja tortownica ma średnicę ok. 25 cm). Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas robienia masy sernikowej.