Sernik kajmakowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    30 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki

masa serowa

  • ser biały

    1kg 20 dag
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek wanilinowy

    1 łyżka
  • mleko

    pół szklanki
  • olej

    pół szklanki
  • kajmak

    6 łyżek

dodatkowo

  • masa kajmakowa

    do posmarowania ciasta
  • orzechy włoskie

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min.
Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy, oraz kajmak i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik będzie ostygnięty to wierzch należy posmarować kajmakiem. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy po serniku. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 21.05.2017 21:19
Pychotka!!!
Wacław 20.05.2017 10:45
sernik na 5 !!!
Diana Rusiłowicz 19.05.2017 01:16
Pyszna propozycja.
Edita 18.05.2017 08:10
smacznie wyglada
jagoda5913 17.05.2017 00:25
fajny serniczek
Patrycja33 17.05.2017 00:15
dziękuję :-)
cukiereczek 16.05.2017 20:40
no nie znów sernik z kategorii Boskie słodkości
Wiesława1 16.05.2017 07:27
Wygląda pysznie
gusia1000 16.05.2017 00:07
Dobry sernik.
Renata9 15.05.2017 22:33
Wyśmienity serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat