Sernik Jamajski ( z ryżem)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    750 g
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • masło miękkie

    50 g
  • śmietana 18 proc

    3/4 szlanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • malibu

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • ryż

    100 (ugotowany na mleku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.
Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia a następnie polewamy go śmietaną wymieszaną z cukrem. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
Smacznego :)
Można przyrządzić go również bez alkoholu i kokosa , wychodzi również bardzo smaczny :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
probofka 03.10.2013 13:50
ooo coś nowego przynajmniej dla mnie
monisia1977 03.10.2013 06:24
super wygląda
misia53 03.10.2013 00:22
bardzo ciekawy przepis
Wiesława1 02.10.2013 21:53
świetny deserek
kasienka23 02.10.2013 19:48
lubię taki serniczek!
Renata9 02.10.2013 18:33
jeszcze nigdy nie jadłam sernika z ryżem, ciekawe jak smakuje
tatiana2 02.10.2013 18:16
z ryżem nie próbowałam ale myślę, że będzie smaczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat