Sernik imbirowo-piernikowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    50 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • smietana 18%

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • imbir starty

    1 łyżka
  • białka jaj

    3 sztuki
  • jajko

    4 sztuki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • mleko w proszku

    2 łyżki

Sos czekoladowo-pomarańczowy

  • czekolada gorzka

    10 dag
  • sok pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    150 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
2. Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.

Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
3. Sos pomarańczowo-czekoladowy:
Sok z pomarańczy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.
2milutka
W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad "i"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 16.04.2017 21:40
Interesujący pomysł - bardzo świąteczne połączenie smaków i aromatów:)
Wacław 13.04.2017 12:14
sernik na 5 :-)
Krystyna32 12.04.2017 07:49
bardzo apetyczny
halina17 11.04.2017 22:44
Dobry sernik.
ada.la 11.04.2017 20:59
cudny serniczek
Stenka 11.04.2017 20:58
smaczne ciasto
adelajda 11.04.2017 20:33
super serniczek
dodi 11.04.2017 18:38
niebo w gębie
cukiereczek 11.04.2017 18:31
Bajeczny smak
Bernadeta1 11.04.2017 17:50
Na pewno bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat