Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany malinowo-kokosowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Masa serowo-koksowa

twarożek 500 g
margaryna 250 g
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 100 g
jajko 2 szt
mleko 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt

Masa malinowa

budyń malinowy 2 szt
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 300 g

Ponad to

maliny świeże 500 g
torteguss 2 op
cukier 6 łyżek
delicje malinowe 2 op
malibu 100 ml

Porada

Zamiast Tortenguss możemy użyć galaretki malinowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany malinowo-kokosowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt.Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy w piekarniku.
Krok 1 - Sernik gotowany malinowo-kokosowy foto
2
Masa malinowa. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budynie i mąkę ziemniaczaną.Resztę mleka zagotowujemy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojową ubijamy, aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Krok 2 - Sernik gotowany malinowo-kokosowy foto
3
Masa serowo-kokosowa.Ser, jaja,mleko i budyń zmiksować. Margarynę z cukrem rozpuścić i przestudzić. Do margaryny z cukrem dodać ser, dokładnie wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, aby się masa nie przypaliła. Kiedy masę ściągniemy z gazu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Sernik gotowany malinowo-kokosowy foto
4
Biszkopt nasączyć likierem malibu.Na biszkopt wykładamy masę malinową, na to kładziemy delicje (wolne przestrzenie pomiędzy ciastkami można wypełnić malinami) i masę serową.
Krok 4 - Sernik gotowany malinowo-kokosowy foto
5
Na samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego
Krok 5 - Sernik gotowany malinowo-kokosowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak