Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 1 sztuka
masło 80 gram
miód sztuczny 1 łyżka

Sernik

twaróg 1 kg
jaja 5 sztuk
cukier kryształ 220 gram
pomarańcza 1 sztuka
czekolada gorzka 1 tabliczka
woda letnia 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy

Kroki postępowania

1
Wyłożyć dno i boku tortownicy o wymiarach 22 cm.
Ciasteczka utłuc, następnie dodać roztopione masło z miodem. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Krok 1 - Sernik czekoladowy foto
2
Zetrzeć skórkę z pomarańcza, a do osobnego naczynia wycisnąć sok.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dołożyć twaróg. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczy.
Delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Sernik czekoladowy foto
3
Odlać 500 ml serowej masy.
Czekoladę roztopić na parze z dodatkiem 2 łyżek wody. Zmieszać z odlanym serem.
Krok 3 - Sernik czekoladowy foto
4
Na spód tortownicy wylać ser czekoladowy, następnie delikatnie pozostałą masę.
Piec w temp. 180 stopni ok 60 min.
Można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Krok 4 - Sernik czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 09.01.2015 09:22
takie słodkości lubię zjeść
ice cubes 08.01.2015 19:08
Uwielbiam takie desery :)
IZABELA29 08.01.2015 18:40
edytuj przepis zdjęcie główne to powinno być gotowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak