Sernik bez spodu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mój dzisiejszy sernik przygotowany został z okazji Święta Dziadka, sernik pieczony bez spodu z dodatkiem bitej śmietany. Sernik wyszedł puszysty, delikatny i pyszny. Smakował wszystkim i szybko zniknął ze stołu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki

  • twaróg sernikowy

    1 kg
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • jajka

    5 szt.
  • cukier waniliowy

    1 duża łyż.
  • mąka ziemniaczana

    2 duże łyż.
  • mąka pszenna

    2 duże łyż.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    400 ml

dodatkowo;

  • cukier puder do posypania

    4 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.


Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.


Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat