SERNIK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    10 łyżek + 25 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • skórka pomaraczowa

    1/2 sztuki
  • mąka

    30 dag
  • masło

    8 łyżek
  • śmietana kwaśna

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • mąka zmieniaczana

    2 łyzki
  • dżem

    2 łyżeczki
  • twaróg

    1 wiaderko
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciasta potrzebujemy: 2 jajka utrzyj z cukrem ( 2 łyżki), dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.
Czas na masę : zmielony ser przełóż do naprawdę dużej miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę.
Piecz godzinę w temperaturze 190oC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 07.01.2013 00:15
dobry
Barbara55 18.05.2011 18:46
sernik jest najlepszy
rakow2 29.01.2011 15:01
serniki uwielbiam
Krzysztof42 04.07.2010 15:11
serniki górą
cukiereczek 22.05.2010 17:38
Pyszne ciasto
IlonaAlbertos 25.04.2010 02:03
W przypadku masy serowej mieszam pianę z białek z serem na jednolita masę. Wychodzi super, sernik jest wtedy bardziej puszysty.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat