Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serniczki czekoladowo - miętowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
masło 100 g
Masa serowa
serek mascarpone 250 g
cukier dark muscavado 2 łyżki
czekolada rozpuszczalna z mięt 2 saszetki
budyń czekoladowy 1 szt
jajko 3 szt
pastylki mietowe 10 szt
masło 50 g
ciastka 300 zbożowe z czekoladą
ser biały 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: serniczki czekoladowo - miętowe

Kroki postępowania

1
Ciastka rozdrabniamy i mieszamy ze stopionym, wystudzonym masłem. Wykładamy nimi natłuszczoną foremkę do muffinów i odstawiamy w chodne miejsce na czas przygotowania masy.
Krok 1 - serniczki czekoladowo - miętowe foto
2
Zmielony biały ser ucieramy z żółtkami, cały czas mieszając dodajemy po kolei: cukier, czekoladę (proszek), budyń (proszek), po łyżce sera mascarpone, drobno pokrojone pastylki miętowe, roztopione i ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Masę wykładamy na przygotowane wcześniej spody.
Krok 2 - serniczki czekoladowo - miętowe foto
3
Pieczemy w temp. 170 st. 20 min. Po tm czasie wyłączamy piekarnik, a serniczki zostawiamy w nim na 10 min. Ostudzone wyjujemy z foremki.
Z tego przepisu wychodzi ok 18 serniczków.
Krok 3 - serniczki czekoladowo - miętowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 02.12.2012 20:39
sprytne i z pewnością godne podniebienia;)
V_kuchareczka 02.12.2012 16:52
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak