Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek z polewą czekoladową.
Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym,dodać 150 g twardego masła,2 jajka i zagnieść ciasto.
Masa serowa:
10 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru pudru.Dodać kg sera (ja dodaję potrójnie mielony)250 g masła i 2 budynie.Wszystko zmiksować,a na koniec dodać pianę ubitą z 10 białek.
Polewa:
Na patelni roztapiamy 100 g masła,dodajemy 1/2 szklanki cukru,4 łyżki mleka,a na koniec 3 łyżki kakao.
Na tortownicę średniej wielkości wykładamy wcześniej przygotowany spód i podpiekamy w 170 stopniach 10 minut.Następnie wykładamy masę serową i pieczemy jeszcze 50 minut.Kiedy sernik wystygnie dekorujemy polewą i można orzechami jak ja :-)