Serki wędzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser typu włoskiego

    8 sztuk
  • sól

    80g na litr wody
  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • pieprz młotkowany

  • czarny sezam

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kupujemy serki typu włoskiego. Moczymy je w solance 80g soli na litr wody, tak aby swobodnie pływały 24 h. Następnie odciekamy i obtaczamy w ziołach lub przyprawach i zostawiamy na 24 h. Przygotowujemy do wędzenia: serki wkładamy do pończochy lub wycinamy z gazy niejałowej kwadraty 20 x 20 cm, wkładamy serek, zawiązujemy 4 rogi i wieszamy w wędzarni.
Wędzimy 5-6 godzin w temperaturze 55-65°C. Następnie studzimy i zajadamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sliwka 28.08.2017 21:38
Niektórzy wędzá w garnku ;)
paniusiaewa 09.01.2017 12:36
Fajne, ale trzeba mieć wędzarnie, a w blokowisku, raczej nie możliwe.
agi0911 08.03.2016 06:22
Ciekawe i smakowite serki.
justynkag 07.03.2016 21:54
Bardzo fajne serki. Apetyczne
barbara11561 07.03.2016 21:46
bardzo smaczne,tez robiłam:)
Aleksandra/Olcia 07.03.2016 18:09
ojjjj jakbym z każdego po kawałeczku zjadła
Bernadeta1 07.03.2016 17:53
Taki serek chętnie bym zjadła
Róża1 07.03.2016 16:28
wyglądają bardzo apetycznie :-)
Ela427 07.03.2016 16:21
fajny pomysł
ice cubes 07.03.2016 14:29
Wyglądają rewelacyjnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat