Seler po wegańsku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Seler po wegańsku to doskonała przekąska dla całej rodziny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Seler

  • seler

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • olej

    150 mililitrów
  • musztarda

    2 łyżki
  • ocet jabłkowy

    125 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • majeranek

    0.5 łyżeczki
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Selera obierz i pokrój w półplasterki o grubości 0,5 cm. Warzywo ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie selera ułóż na patelni z odrobiną oleju, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Smaż około 3 minuty z każdej strony.

2. Cebulę obierz i pokój w półplasterki. Do cebuli dodaj musztardę, olej, ocet jabłkowy oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj selera. Całość wymieszaj.

3. Selera z marynatą przełóż do dużego słoja, zakręć i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 21.01.2019 07:07
Zaciekawiło mnie to.Seler super warzywo ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat