Scotch Eggs na Wielkanoc

Scotch Eggs na Wielkanoc

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała surowa

    4 szt
  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna do obtoczenia jaj

  • bułka pszenna

    1 szt
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 Jajka ugotować na twardo 8 minut od zagotowania wody. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Jajka obtaczamy w mące pszennej. W szatkownicy posiekać cebulę.
Do mięsa z białej kiełbasy dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie, posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną podzielić na 4 części. Każdą część mięsa spłaszczyć na dłoni, na środek położyć ugotowane jajko i dokładnie pokryć jajko masą mięsną tworząc owalny kształt. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistobrązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone. Tak przygotowane jajka możemy podać do sałatki jarzynowej,z frytkami, ziemniakami, z dipem, sosami, ale i ketchupem lub samym majonezem. Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs ładnie się prezentują przekrojone na pół i podane na sałacie z kolorowymi pomidorkami. Ja przygotowałam do nich sos chrzanowy na bazie chrzanu, majonezu i jogurtu naturalnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

02.04.2014 17:11
apetycznie wygląda

TEtalicha

20.03.2013 20:29
takie same robie, pyszne są, a nie wiele osób tak robi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat